Eszteregnye

warning: Parameter 1 to theme_field() expected to be a reference, value given in /var/www/kanizsacsatorna/home/kanizsacsatorna.hu/includes/theme.inc on line 170.

ESZTEREGNYE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

Polgármesteri Hivatal: 8882 Eszteregnye, Kossuth u. 3.

Telefon: 93/375-301

Fax: 93/375-425

Polgármester: Kele Lajos Attila

Körjegyző: Vörösné Joó Zsuzsanna

Általános bemutatás

A község határában sánccal körülvett kisméretű, középkori eredetű lakó- vagy őrtorony alapjai láthatók. Építéstörténetét nem ismerjük, történelmünkben és okleveleinkben nem szerepel. Helység neve első ízben az 1390. március 24-én kelt oklevélben fordul elő, „Villa Esztregnye" alakban.

Eszteregnye neve szláv eredetű. A Nagykanizsához közel, az M7-es főútvonal mellett fekvő falu 747 lakost számlál. A településtől északi irányban 3 km-re fekszik Obornak, mely közigazgatásilag Eszteregnyéhez tartozik.

Obornakon 1954-55-ben olajfúrás közben 94-95°C-os , 46% jódtartalmú termálvizet találtak, amely gyógyászati célra is alkalmas lenne, feltárásra vár.

Erdeinek fő büszkesége a szarvas, de a vaddisznó, az őz, és a róka is szép számban megtalálható a területen. Az obornaki vadászház az erdészet kezelésében működik, a vadászturizmust szolgálja, kellemes pihenést nyújt a vadászoknak.

Eszteregnye temploma a XIX. század 80-as éveiben épült, a közelmúltban került felújításra. A települést Rigyáccal összekötő szőlőhegy szép kirándulási lehetőséget nyújt. A dél-zalai falvakra jellemző hagyományos építésű házaival, az 1886-ban épült római katolikus templomával, kőkeresztjeivel jellegzetes településképet mutat.

A falu északi részének erdeiben vezet a Rockenbauer Pál emléktúra útvonala - mely az országos kék túra útvonalának is része. Az úton keleti irányban haladva Homokkomáromba jutunk, míg nyugat felé Valkonyára. A másik turista útvonal a sárga jelzés, amelyen Sormás vagy Bucsuta falvakba juthatnak. A szőlőhegyi borospincék, a domboldalakon húzódó szőlők, és gyümölcsösök falusi utcára emlékeztető hangulata vonzza az embereket.