Rigyác

warning: Parameter 1 to theme_field() expected to be a reference, value given in /var/www/kanizsacsatorna/home/kanizsacsatorna.hu/includes/theme.inc on line 170.

RIGYÁC KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

Polgármesteri Hivatal: 8883 Rigyác, Szabadság u. 4.

Telefon: 93/375-315

Fax: 93/575-015

Polgármester: Homály Balázs

Körjegyző: Vörösné Joó Zsuzsanna

Általános bemutatás

A néprajzilag Eszteregnyével, Sormással és Becsehellyel táji csoportot alkotó Rigyác első említése 1411-ben: Rigyalch, mely szerb-horvát eredetű elnevezés.

1406-ban Petri János fiának, Istvánnak, majd a Répásy-családnak volt itt birtoka. A XVI. században kisebb nemesek birtokolták, akik részben a Kanizsai-család szolgálatában álltak. A kanizsai vár közelsége miatt Rigyác is sokat szenvedett a török támadásoktól. 1566-ban – miután a törökök felégették a falut – a lakosság Répásy Ferencné birtokán építette újra házait, s ezt azonnal el is nevezték Újrigyácnak.

A területet a XVIII. században az Inkeyek birtokolták, a parasztok hajdinát, zabot, kendert, lent és kukoricát termeltek. Nagy súlyt helyeztek a szőlőtermelésre. Mindenkor magyarok lakták. 1774-ben készült el Inkey Boldizsár adományából a római katolikus templom.

A XIX. században a Benyovszky-család tulajdonába került, s 1900-ban kizárólag szegény, földnélküli parasztok, cselédek és napszámosok lakták.

1945-ben 45 szegényparaszt volt részese a földosztásnak, de mivel a tsz-be nem akartak belépni, építkezéseken, vasútnál és üzemekben kellett elhelyezkedni. A község értékes népi építészeti emlékekkel rendelkezik, de boronapincékből és a présházak faragott, főfás préseiből mára hírmondó is alig maradt.

Védett természeti terület a rigyáci fás legelő, melynek védelmét 1976-ban a Zala Megyei Tanács biztosította. A védett terület Rigyác községtől északkeletre az Öreg-hegy szőlői és a Felső-mező erdői közt helyezkedik el. A XIX. században még zárt bükkös volt itt, melyet a fák kiirtása után legelőként hasznosítottak: elsősorban sertésmakkoltatásra.

A település lakosságszáma: 451 fő. A népesség száma azonban 1997-től csekély mértékben növekedést mutat.

Látnivalók

  • Millenniumi Emlékpark
  • XVIII. században épült katolikus templom (1774)
  • Öreghegyi szőlőhegy
  • Inkey kastély (XVIII. században épült)