Magyarszerdahely

warning: Parameter 1 to theme_field() expected to be a reference, value given in /var/www/kanizsacsatorna/home/kanizsacsatorna.hu/includes/theme.inc on line 170.

MAGYARSZERDAHELY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

Polgármesteri Hivatal: 8776 Magyarszerdahely, Petőfi u. 1.

Telefon: 93/356-001

Fax: 93/556-000

Polgármester: Marczin György

Körjegyző: László Ferencné

Általános bemutatás

Magyarszerdahely Nagykanizsától 16 km-re, a Zalaegerszegre vezető 74. számú út keleti oldalán fekszik. Már az ősidőktől fogva lakott a település. A községen országút halad át, melynek hatására a pálos barátok kolostort alapítottak. Az ő jelenlétüknek is köszönhető, hogy vásározó hellyé vált. Levéltári adatok csak a XIV. századtól állnak rendelkezésre. A falu neve a szerdánként tartott vásárra és piacra utal. 1565-ben található volt itt halastó és malom is.

A XVI. sz. végétől puszta volt. A török támadások elől a lakosság a környező mocsárban fekvő Nagyszigetre menekült. A török a templomot és a kolostort is leromboltatta. A XVII. században már lakott volt. Folyamatos volt a betelepülés. 1752-ben újra megépült a templom. A földművelés mellett jelentős volt az állattartás és a szőlőművelés. A XIX. században tovább nőtt a lakosok száma. 1848-ban már iskola is működött, 1860-ban vasútállomást kapott a falu. 1928-ban már kövezett úttal rendelkeztek. Működött a faluban mezőgazdasági szeszgyár, vaj- és sajtkészítő telep, vízimalom.

A lakosság zöme római katolikus. Templomukat 1974-ben restaurálták. 1966-ban orvosi rendelőt építettek.

Jelenleg 567 fő a lakosok száma. 1960-ban indult meg az elvándorlás. Mára minimális emelkedés mondható. A gyermeklétszám csökkenése miatt először a felső tagozat, később az alsó tagozat is megszűnt.

A faluban óvoda működik, melyet 1961-ben alapítottak, új épületük 1989-ben készült el.1965-től kultúrháza és könyvtára is van a közösségnek. 1992-ben kapcsolódtak be a Népfőiskola mozgalomba, melynek záró rendezvénye a 2 napos borverseny.

Minden évben a Magyarszerdahelyért Alapítvány rendezvényt és bált szervez.